Τελεσίγραφο του Ιράν στην Τουρκία. (+2 ακόμη θέματα σχετικά με Τουρκία & ΑΟΖ)

BlackMediterraneanPirate   11-01-2012   

short  link    wp.me/pPn6Y-cgt

[…] Ενώ η απειλή πολεμικής σύγκρουσης της Δύσης με το Ιράν πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά, η Τεχεράνη επισημαίνει πως ήρθε η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει την «φιλία» της προς αυτή!

Η Τεχεράνη, σε «απάντηση» της αμερικανική επίσκεψης στην Άγκυρα, σχεδιάζει να στείλει σήμερα (11 Ιανουαρίου) στην Τουρκία τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την γείτονα στις 18 του μηνός.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης, ισχυρίζονται

διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Η δήλωση του Ιρανού υψηλόβαθμου στελέχους της υπουργείου Εξωτερικών έγινε με αφορμή τις συνομιλίες του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ιρανός διπλωμάτης Μπαχμάν Χουσεϊνπούρ δήλωσε σχετικά, πως οι ΗΠΑ: «Προσπαθούν να καταστρέψουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν… Αλλά, από τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους, οι δεσμοί αυτοί δεν μπορούν να διαρραγούν από κανέναν άνεμο», και συμπλήρωσε με νόημα, πως μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές «λέμε ωραία λόγια η μία στην άλλη, αλλά είναι η ώρα να τα κάνουμε πράξη».

Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό, η Τουρκία με τις νεοθωμανικές πολιτικές της καθώς και με τα παραμύθια περί «μηδενικών προβλημάτων» βρίσκεται πλέον στο σημείο καμπής για την ιστορία της αλλά και για τη μελλοντική της τοποθέτηση στην διεθνή κονίστρα.

Το Ιράν αντιλαμβανόμενο την όλο και μεγαλύτερη πίεση που δέχεται -αλλά και πρόκειται να δεχθεί, όσον αφορά  το γνωστό θέμα με το πυρηνικό του πρόγραμμα- αποφάσισε πως ήρθε η ώρα της αλήθειας, τουλάχιστον αναφορικά με το να δει ποιος είναι μαζί του και ποιος εναντίον του.

Στην προσπάθειά του λοιπόν να δημιουργήσει αρραγείς συμμαχίες αλλά και να διασπάσει την Δύση, είναι φυσικό πως θα αρχίσει να πιέζει την Άγκυρα να πάρει ανοιχτά θέση.

Αυτό είναι προφανές πως θα οδηγήσει την Άγκυρα στη θέση που είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2003, εάν όχι σε χειρότερη, όταν είχε να διαλέξει μεταξύ της παροχής διευκολύνσεων για την δημιουργία του Βορείου Μετώπου στο Ιράκ από τους Αμερικανούς, ή θα τους “κρέμαγε”  και θα έκανε αυτό που τελικά έκανε, να τους αφήσει μόνους τους να «βγάλουν το φίδι από τη τρύπα».

Βέβαια το αποτέλεσμα το βλέπουν κάθε ημέρα πλέον στα σύνορά τους με το Ιρακινό Κουρδιστάν, στο οποίο η σημαία των Κούρδων τους κοιτάει απειλητικά.

Ένα είναι σίγουρο πλέον: το τι θα αποφασίσει ο νεοθωμανός Σουλτάνος αναφορικά με το Ιράν και την Ανατολική Μεσόγειο θα παίξει σημαντικό ρόλο στο καθορισμό της πορείας της χώρας του για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: www.defence-point.gr

 

——————————————————————————————-

ΑΟΖ: Να γιατί ταξίδευε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε Αίγυπτο – Λιβύη…

08/01/2012   03:11

Το «μεγάλο παιχνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει και πλέον η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη χώρα η οποία επιχειρεί να την απομακρύνει γενικώς από την περιοχή, ή μάλλον για την ακρίβεια, να αποκόψει την συνέχεια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτή της Ελλάδας!
Η χώρα αυτή είναι η Αίγυπτος, η οποία συνεπικουρείται, για να μην πούμε υποκινείται από την Τουρκία, αφού οι δυο χώρες εξυπηρετούνται εάν κατορθώσουν να πετύχουν ώστε οι ΑΟΖ τους να εφάπτονται.

Και αυτό, διότι με απλά λόγια θα έχουν καταφέρει να αποκόψουν το νοητό θαλάσσιο διάδρομο που οδηγεί τους υδρογονάνθρακες του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις Δυτικές αγορές.

Για να το πετύχουν αυτό, απλά αμφισβητούν και οι Αιγύπτιοι το δικαίωμα του Καστελορίζου να έχει ΑΟΖ… Για άλλη μια φορά τα συμφέροντα επικρατούν των όποιων «ειδικών σχέσεων» της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο…

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων, Αμπντουλάχ Γκχοράμπ, ανέφερε ότι τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα», ενώ το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», δηλαδή η Τουρκία και η Κύπρος.

Πέραν του ότι η Ελλάδα αποκλείεται, σα να μην υπάρχει, υποτίθεται πως το πρόβλημα θα επιλυθεί τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία!

Με απλά λόγια, Τουρκία και Αίγυπτος, έχοντας αντιληφθεί ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση μετά από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή, επιχειρούν να «βραχυκυκλώσουν» την εξόρυξη των κοιτασμάτων, παρεμβάλλοντας δικαιολογίες.

Το ερώτημα είναι το αν και κατά πόσον έχουν αντιληφθεί ότι πλέον τέτοιες θέσεις δεν στρέφονται εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, από τις οποίες οι Αιγύπτιοι παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση στρατιωτική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων περίπου! Και όχι μόνο των ΗΠΑ… Η Τουρκία πλήττεται όλο και περισσότερο από αυτοκρατορικές… ονειρώξεις, σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός», αφού το εσωτερικό της μέτωπο είναι απίστευτα ταραγμένο, με τους κεμαλιστές – ειδικότερα τους στρατιωτικούς – να τελούν υπό διωγμό από τους Ισλαμιστές που έχουν την εξουσία.

Σε περίπτωση που η Αίγυπτος αποκτήσει κοινά «σύνορα» με την Κύπρο και την Τουρκία, στο επίπεδο της ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ που θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει. Το ζητούμενο είναι πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τις αμφισβητήσεις που θα εγερθούν εναντίον των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από σειρά χωρών, τις οποίες είχε φροντίσει να στοιχίσει πίσω από την πολιτική της Άγκυρας ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Μήπως καταλάβαμε τώρα τι δουλειά είχε στα συνεχή ταξίδια του στην Αίγυπτο και τη Λιβύη και γιατί φώναζε το «defence-point.gr» (όπως και πολλοί άλλοι)  για την ανάγκη να κινηθεί η ελληνική διπλωματία εγκαίρως πριν βρει μπροστά της σοβαρά τετελεσμένα;


[…] Τέτοιες ολιγωρίες τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα μας και ειδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες εμφανίζονται ως μια σανίδα σωτηρίας για την αποπληρωμή – για τη μείωση δηλαδή – του τεραστίου χρέους που συσσώρευσε η διακυβέρνηση αχαρακτήριστων πολιτικών ανδρών και γυναικών. […]

Πηγή: defence-point.gr

 

——————————————————————————————-

Αγροτικό Επιμελητήριο Τουρκίας:

Κίνδυνος για πείνα στη χώρα!

11/01/2012   02:11

Η τιμή των αγροτικών προϊόντων της γειτονικής χώρας αυξάνεται την τελευταία περίοδο, σε σημείο που ένωση αγροτικών επιμελητήριο της χώρας (ΤΖΟΒ), να προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες αγροτικούς πληθυσμούς, η χώρα θα βιώσει πολύ σύντομα σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ΤΖΟΒ, οι πάνω από 2,5 εκατομμύρια αγρότες οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του επιμελητηρίου αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Κατά συνέπεια η αγροτική παραγωγή αναμένεται να καταρρεύσει κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε «πείνα». Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης στην τιμή των λιπασμάτων αλλά και των καυσίμων έχουν οδηγήσει τους Τούρκους αγρότες σε απόγνωση αφού όλο και περισσότερο αδυνατούν να ανταγωνιστούν παραγωγούς από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την αναφορά του TZOB, το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2011 ο αγροτικός τομέας της χώρας αυξήθηκε κατά 5,3%, αλλά αυτό είναι μόνο η βιτρίνα. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια αγρότες χρειάζονται κυβερνητική επιδότηση για να επιβιώσουν. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ενώ ο ΤΖΟΒ διαθέτει 2,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους, άλλα 2,5 εκατομμύρια δεν είναι στις λίστες του με αποτέλεσμα να μη τυγχάνουν των κρατικών ευεργετημάτων.

«Για την ώρα οι Τούρκοι αγρότες έχουν επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα», σημειώνει η αναφορά, δηλαδή «να θρέψουν έναν πληθυσμό της τάξεως των 74 εκατομμυρίων, 30 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη χώρα, και να εξάγουν ποσότητες συνολικής αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο στόχος για το 2023, με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση της Δημοκρατίας, είναι εξίσου φιλόδοξος αφού θα υπολογίζεται πως θα πρέπει να θραφούν 85 εκατομμύρια άτομα, 50 εκατομμύρια τουρίστες και να επιτευχθούν εξαγωγές της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι θεαματικές αυτές επιδόσεις, και οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι μπορούν να κονιορτοποιηθούν αφού η κυβερνητική βοήθεια είναι τόσο ανεπαρκής με αποτέλεσμα, ο κίνδυνος «πείνας» στο άμεσο μέλλον να είναι το ίδιο ορατός με την τις μεγάλες προσδοκίες.

Πηγή: defence-point.gr

 

********************************************************************************

 

BlackMediterraneanPirate

Σύντομος Σύνδεσμος    wp.me/pPn6Y-cgt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s