Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο: φορολογούνται ακόμα και τα πηγάδια & οι γεωτρήσεις

BlackMediterraneanPirate   11-12-2011

short link    wp.me/pPn6Y-bN8

φωτο: http://www.digital-camera.gr

Παράταση στη δήλωση πηγαδιών, γεωτρήσεων

Λιγότερο από δέκα ημέρες απέμειναν για να δηλωθούν όλες οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια στη χώρα μας που χρησιμοποιούνται για ύδρευση και στις αρμόδιες υπηρεσίες επικρατεί πανικός. Ο αριθμός όσων έχουν ακολουθήσει το γράμμα του νόμου είναι ελάχιστος -σε όλη την Κρήτη, για παράδειγμα, μόλις 83- ενώ οι αποδεκατισμένες από προσωπικό υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τους παρανομούντες, για να επιβάλουν πρόστιμα και να σφραγίσουν τις πηγές υδροληψίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να δώσει εξάμηνη παράταση, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται αρκετή για να λύσει το πρόβλημα.

Η υποχρέωση δήλωσης στις διευθύνσεις Υδάτων των Περιφερειών όλων των πηγών υδροδότησης προβλέφθηκε με κοινή υπουργική απόφαση (αρ. 150559, 16 Ιουνίου 2011) σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη διαχείριση των υδάτων. Η απόφαση προέβλεπε προθεσμία 6 μηνών για να δηλωθούν όλες οι «πηγές» που χρησιμοποιούνται για υδροδότηση και ενός έτους για όσες αφορούν άρδευση. Η πρώτη προθεσμία πρόκειται να λήξει ουσιαστικά άπρακτη στις 16 Δεκεμβρίου.

 

Οι αιτίες είναι πολλές. «Για να δηλωθεί λ. χ. μια γεώτρηση, η υπουργική απόφαση ζητά μια σειρά από πράγματα, από τον εντοπισμό της μέσω συντεταγμένων, μέχρι την εξέταση δείγματος νερού από εργαστήριο», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Γκαργκάσουλας, από τη διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. «Η σύνταξη του φακέλου από μελετητή αποτιμάται από 300 έως 700 ευρώ, γεγονός που έχει κρατήσει πολύ κόσμο εκτός της διαδικασίας. Επίσης, ο κόσμος φοβάται για μελλοντικό «χαράτσι» στο νερό, επειδή γνωρίζει πως με την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων υδάτων κάθε περιοχής θα μπει ανταποδοτικό τέλος στο νερό. Χαρακτηριστικό είναι ότι για όλο το αργολικό πεδίο, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 γεωτρήσεις, έχουμε μόλις 50 αιτήσεις». «Αυτοί που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα είναι οι δήμοι, που κατά μέσο όρο έχουν ο καθένας στην κατοχή του περί τις 100 γεωτρήσεις, χωρίς καμία άδεια βέβαια», λέει στην «Κ» ο διευθυντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μανώλης Μαυράκης. «Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 83 εισηγήσεις για όλο το νησί».

 

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, το πρόβλημα είναι γνωστό και για τον λόγο αυτό πρόκειται να δοθεί εξάμηνη παράταση. Θα λυθεί όμως το πρόβλημα; Ακόμα κι αν δηλώνονταν όλες οι γεωτρήσεις, θα ήταν αδύνατο να αδειοδοτηθούν, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες, με τους εργαζομένους τους σε δύο και τρεις παράλληλες θέσεις…

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   http://news.kathimerini.gr

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_08/12/2011_465381 )

 

********************************************************************************

 

BlackMediterraneanPirate  

Σύντομος Σύνδεσμος        wp.me/pPn6Y-bN8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s