Η τύχη του ελληνικού χρέους στη σημερινή διπλή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.-Η γερμανική αδιαλλαξία απειλεί τη Σύνοδο Κορυφής

BlackMediterraneanPirate   26-10-2011  09:54

short  link   wp.me/pPn6Y-aYg

Η γερμανική αδιαλλαξία απειλεί τη Σύνοδο Κορυφής

Σε όλα τα ανοικτά θέματα η Α. Μέρκελ εμφανίζεται ανυποχώρητη,

έχοντας μάλιστα δημιουργήσει αρραγές εθνικό μέτωπο

[…] Στη σημερινή κρίσιμη, για την πορεία της υπόθεσης του ελληνικού χρέους, διπλή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αρχικά των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ και κατόπιν των ηγετών των 17 της ευρωζώνης, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, μετά μάλιστα και την αποκάλυψη του επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ότι το σχέδιο απόφασης, που θα ανακοινωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 60%.

Πηγή: v2.imerisia.gr    “Η” Online 26/10  07:55      www.imerisia.gr

(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112431225)

——————————————————————————————-

Η γερμανική αδιαλλαξία απειλεί τη Σύνοδο Κορυφής

Η γερμανική αδιαλλαξία απειλεί τη Σύνοδο Κορυφής

Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr

Σε αδιέξοδο οδηγεί τη Σύνοδο Κορυφής η γερμανική αδιαλλαξία. Λίγες ώρες προτού οι ηγέτες προσέλθουν στη βελγική πρωτεύουσα, δεν προκύπτει καμία συμφωνία σχετικά με όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ατζέντας: Το μέγεθος του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, τον τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF ή ακόμα και τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσουν οι τράπεζες.

Οι FΤ επικαλούνταν, χθες το πρωί, επιστολή του Πολωνού υπουργού Οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, όπου αναφέρεται ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το πλήρες πακέτο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι την Τετάρτη, οπότε η πολωνική προεδρία θα χρειαστεί να αναβάλει το EcoFin κατά 1-2 ημέρες». Λίγη ώρα αργότερα ανακοινωνόταν η ακύρωση του EcoFin της Τετάρτης…

Σε όλα τα ανοικτά ζητήματα η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται ανυποχώρητη στις θέσεις της, έχοντας μάλιστα καταφέρει να δημιουργήσει αρραγές εθνικό μέτωπο. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δέχτηκαν να στηρίξουν τη διαπραγματευτική θέση με την οποία θα προσέλθει στη Σύνοδο η Γερμανία. Ακόμα και αν δεν το έπρατταν, πάντως, η καγκελάριος δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, καθώς σε δοκιμαστικές (εσωκομματικές) ψηφοφορίες που έγιναν χθες, κατά της κυβερνητικής θέσης ψήφισαν 11 βουλευτές της συμπολίτευσης και απείχαν 5 βουλευτές – αριθμοί που δεν αρκούν για να στερήσουν την πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εχοντας, όμως, μια κοινή θέση όλων των κομμάτων, η καγκελάριος προσέρχεται ιδιαιτέρως ενισχυμένη στη διαπραγμάτευση, γεγονός που μοιραία αυξάνει την αδιαλλαξία της. Ενδεικτικό είναι ότι η κοινή αυτή θέση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αμέσως μόλις ενεργοποιηθούν οι νέες αρμοδιότητες του EFSF. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει στον Τύπο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο «οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν απόλυτα την ΕΚΤ στη δράση της με στόχο τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων».

Παρότρυνση


Φράση που «μεταφράστηκε» ως παρότρυνση των ηγετών προς την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Κάτι που η καγκελάριος Μέρκελ θεώρησε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και άρα απαράδεκτο: «Δεν συμφωνούμε με αυτή την πρόταση», δήλωσε σε δημοσιογράφους και λίγο αργότερα συμφωνούσε με τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα επιδιώξει στην απόφαση να περιλαμβάνεται ακριβώς η αντίθετη τοποθέτηση.

Η γερμανική θέση προβλέπει, επίσης, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ενισχύσει τα κεφάλαιά τους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, ότι οι γερμανικές εγγυήσεις προς το EFSF δεν θα αυξηθούν και ότι το πλαίσιο λειτουργίας του δεν θα μεταβληθεί από αυτό που είναι σήμερα. Για να διασφαλιστεί, μάλιστα, αυτό το τελευταίο σημείο, το γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορεί να ψηφίσει εκ νέου επί του EFSF, όταν θα συμφωνηθεί ο τρόπος λειτουργίας του.

Στήριξη 


Την κατάσταση περιπλέκει η Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε στήριξη από το ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό κόμμα PVV και χρειάζεται τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος. Εκπρόσωπος, όμως, των Εργατικών δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αν δεν δίνει οριστική λύση, μέσω ενός «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 50% και με «πειστικά» μέτρα ενίσχυσης του EFSF.

Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι από τη Σύνοδο Κορυφής θα προκύψει πολιτική απόφαση για «κούρεμα» στην Ελλάδα, κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και ενίσχυση του EFSF μέσω δύο εναλλακτικών τρόπων. Οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείεται οι τελικές «πινελιές» να μπουν τον επόμενο μήνα.

Πηγή: v2.imerisia.gr       “Η” 26/10     www.imerisia.gr

[Συγγραφέας άρθρου: Χάρης Σαββίδης (hsav@pegasus.gr )]

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112431163 )

*******************************************************************************************************************************************

BlackMediterraneanPirate  

Σύντομος Σύνδεσμος       wp.me/pPn6Y-aYg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s