Πώς βλέπουν οι Γερμανοί τον αγώνα της Κερατέας (Frankfurter Rundschau) και πώς χάθηκε ο “περιοδικός παράδεισος” του Νότου για τους Δυτικούς.

Αναδημοσιεύει και σχολιάζει: BlackMediterraneanPirate

03-04-2011   19:00

FRANKFURTER RUNDSCHAU: “KAΘΕ ΒΡΑΔΥ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ”


«Κάθε βράδυ μια μάχη» γράφει στο ρεπορτάζ του στην γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Rundschau, ο Γκερντ Χέλερ για τις διαμαρτυρίες κατά της χωματερής στην Κερατέα.
Ο αρθρογράφος αναφέρει διεξοδικά το ιστορικό της υπόθεσης και τη βίαιη αντίσταση των κατοίκων κατά της χωματερής και καταλήγει:
«Η διένεξη αυτή δείχνει τη νόσο από την οποία πάσχει η Ελλάδα. Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση.
 
Όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι μπορούν να περιφρονούν το νόμο για να περάσουν τα όποια αιτήματά τους, είτε με μη πληρωμή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες και στα διόδια, είτε με μπλόκα στους δρόμους …”
—————————————————————————————————————————————————
BlackMediterraneanPirate>>>Δεν ξέρουν ακριβώς τί συμβαίνει εδώ… Γι΄αυτό τα λένε αυτά…
Πειθήνια όντα οι Γερμανοί…, σ΄ένα “σύστημα”, όμως, που δουλεύει “ρολόι” και μέχρι πρότινος τους σεβόταν…
Όχι πια, όμως. Δεν τους σέβεται, ούτε κι αυτούς. έχουν χάσει τα κεκτημένα τους, προ πολλού. Κι αυτοί έχουν πρόβλημα με το “σύστημά τους”, τουλάχιστον τα τελευταία 2-4 χρόνια. Κι εκεί έχουν αλλάξει πολλά. Έχει  ”τελειώσει”  πια το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Σύμφωνα και με την τάση που επικρατεί σε όλη την Ε.Ε., στην οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί πρωτοστατούν, με πρωθιέρεια την Frau Merkel, ακολουθώντας τα βήματα που πρώτοι χάραξαν οι “σύμμαχοι” στην άλλη πλευρά του ωκεανού.
Τα πρώτα δείγματα άρχισαν να φαίνονται ήδη 15 χρόνια πριν, όταν στην Ολλανδία και τη Γερμανία άρχισαν να περιορίζονται τα κοινωνικά επιδόματα ή να θέτονται κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς (επιδόματα ανεργίας, επιδόματα σπουδών κλπ).
Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι νέοι (ή “νέοι στο πνεύμα” και μεγαλύτερων ηλικιών) είχαν συνηθίσει να διακόπτουν κατά καιρούς την “Ευρωπαϊκή ζωή” τους, να  ”κατεβάζουν διακόπτες”  και με τις οικονομίες που είχαν μαζέψει έπειτα από 1, 2 ή και περισσότερα χρόνια δουλειάς, να ταξιδεύουν στο Μεσογειακό Νότο, την Κεντρική και  Νότια Αμερική, την Αφρική ή τη Νοτιοανατολική Ασία, παίρνοντας μία “ανάσα” (που διαρκούσε από 3 μήνες μέχρι 2 χρόνια), πέρα από την αυστηρή και συστηματική ζωή τους, αναζητώντας την ανθρωπιά που είχαν χάσει στις ανθρώπινες σχέσεις τους, τόσο σε οικογενειακό, όσο και σε φιλικό ή ερωτικό επίπεδο.
Ο/η  Ταϊλανδός/ή, ο Ισπανός, ο Αργεντινός, ο Έλληνας δεν κοίταζαν την ατζέντα τους, για να αποφασίσουν πότε θα πιουν καφέ με τον κολλητό τους, δεν κανόνιζαν πρόσκληση σε σπιτικό δείπνο για ένα μήνα μετά (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), αλλά απευθείας, αυθόρμητα, σε κρατούσαν για φαΐ και σε κοίμιζαν και στο σπίτι τους. Κι η μάνα τους, δεν τους επισκεπτόταν μία φορά το μήνα σαν ξένη, αλλά συχνά η οικογένεια ζούσε μαζί ή διατηρούσε τις επαφές αγάπης και αλληλοστήριξης μεταξύ των μελών της. Κι όλα αυτά εντυπωσίαζαν τους “πολιτισμένους Ευρωπαίους”, που διασκέδαζαν στις φιέστες και τα πανηγύρια, όπου οι “βάρβαροι” Νότιοι αναβίωναν τα “πρωτόγονα”  έθιμά τους. Αδημονούσαν  οι “πολιτισμένοι Δυτικοί”  να βιώσουν και πάλι τα χαμένα τους δικαιώματα και συναισθήματα, έστω και για λίγες εβδομάδες ή μήνες. Έπειτα, επέστρεφαν στις κρύες και βροχερές χώρες τους και “τα κεφάλια μέσα”.
Πάει. Κόπηκαν αυτά, ακόμα και σ΄αυτούς. Τώρα πια όταν επιστρέφεις, δεν βρίσκεις δουλειά, τόσο εύκολα όπως παλιά. Δεν βρίσκεις καθόλου. Ξεμένεις. Και δεν σε παίρνει εύκολα να κάνεις τέτοιου είδους πειράματα πια. Η περιοδική επανένταξη και προσαρμογή στον αυστηρό Δυτικό τρόπο ζωής, δεν είναι πια τόσο εύκολη, όσο παλιότερα. Κι ο χαρούμενος, ανέμελος και φιλόξενος Νότος, είναι βυθισμένος στα χρέη, τη μιζέρια, τις φασαρίες και διαδηλώσεις ενάντια στα εκάστοτε κυβερνητικά κι έξωθεν επιβαλλόμενα πακέτα και μέτρα λιτότητας, το πανταχού παρόν ΔΝΤ / IMF / FMI και τα παιγνίδια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και των εκάστοτε συμμαχιών και λυκοφιλιών.
Χάθηκε ο “περιοδικός Παράδεισος” του Νότου και για τους Δυτικούς και Βόρειους.
Το πληρώνουν όλοι το τίμημα, τελικά.
Για να δούμε… πότε το “κύμα”  θα αγγίξει και την πόρτα των Σκανδιναβών. Για πόσο ακόμα θα την γλυτώνουν κι αυτοί…
Παρ΄όλα αυτά, δεν βλέπουν τι έχασαν, αλλά σχολιάζουν και την αυτοοργάνωσή μας, κιόλας… γι΄αυτό έχουν και τη Frau Merkel, με το αυστηρό βλέμμα και το μαστίγιο που τους αξίζει. Εμείς τί φταίμε, όμως; Γιατί θα πρέπει να την υποστούμε κι εμείς; ]
—————————————————————————————————————————————————
Και συνεχίζει η Frankfurter Rundschau, στο εν λόγω άρθρο:
“Ο  ‘πόλεμος της Κερατέας’  δείχνει όμως και κάτι άλλο: Πού μπορεί να οδηγήσει η άποψη πολλών πολιτικών ότι μπορούν να κυβερνούν χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τους πολίτες.

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται διαφάνεια στις διαδικασίες των πολιτικών αποφάσεων. Οι πολίτες αισθάνονται παγιδευμένοι στο δίχτυ της διαφθοράς και του νεποτισμού.

Στην Κερατέα αντικατοπτρίζεται η αθλιότητα της πολιτικής.

Ουδείς υπουργός έκανε τον κόπο να εξηγήσει στους πολίτες της Κερατέας τι σχεδιάζεται για τη χωματερή. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να είναι μια παραδοσιακή χωματερή, με καπνούς, δυσωδίες, γλάρους και γάτες που θα ψάχνουν στα σκουπίδια, αλλά μια σύγχρονη εγκατάσταση αποτέφρωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.
Μπορεί τώρα ο υπουργός Εσωτερικών Ραγκούσης να διαβεβαιώνει ότι είναι ανοιχτός για διάλογο, για βελτιώσεις στα σχέδια για τη χωματερή, αλλά τώρα μάλλον είναι αργά, ο διάλογος έπρεπε ήδη να έχει γίνει.»
————————————————————————————————————————————————–
Frankfurter Rundschau>>>”Ουδείς υπουργός έκανε τον κόπο να εξηγήσει στους πολίτες της Κερατέας τι σχεδιάζεται για τη χωματερή. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να είναι μια παραδοσιακή χωματερή, με καπνούς, δυσωδίες, γλάρους και γάτες που θα ψάχνουν στα σκουπίδια, αλλά μια σύγχρονη εγκατάσταση αποτέφρωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.”


BlackMediterraneanPirate>>>Αυτό το συμπέρασμα τώρα, από πού το έβγαλαν;
Κρίνουν με δικά τους μέτρα και σταθμά. Δεν ξέρουν ότι στην Ελλάδα  ΧΥΤΑ=ΧΥΤΥ κι ότι Ανακύκλωση σχεδόν δεν υφίσταται, εκτός από απειροελάχιστες εξαιρέσεις.
Ότι τα project εδώ δεν ολοκληρώνονται όπως σχεδιάστηκαν και κοστολογήθηκαν αρχικά. Πολλά αλλάζουν στη συνέχεια… ανάλογα με τα συμφέροντα κάποιων και την καινούρια βίλα ή σκάφος που θέλουν ν΄αγοράσουν.
Κι ότι οι άνθρωποι και οι περιοχές που σχετίζονται με συγκεκριμένα project, δεν επιλέγονται αξιοκρατικά, αλλά “όπως μας βολεύει”.
Γι΄αυτό και οι λιγοστοί δρόμοι μας ταχείας κυκλοφορίας, φτάνουν να κοστίζουν 3 ή ακόμα και 6 φορές περισσότερο, απ΄ότι κόστισαν σε αυτούς. Αυτή τη λεπτομέρεια τη γνωρίζουν άραγε, πριν μπουν στον κόπο να μας κρίνουν; … …
Σύντομος Σύνδεσμος     http://wp.me/pPn6Y-7FC
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s